Duitse Herder Clubmatch


Een Duitse Herder clubmatch is een show waarbij het exterieur (uiterlijk) van honden gekeurd worden volgens de rasstandaard in dit geval Duitse Herders.

Bij de clubmatch ‘showt’ u uw hond (aan de lijn) aan een speciaal daarvoor opgeleide exterieurkeurmeester. U toont uw hond in een van de aangewezen ‘ringen’. Een ring is een genummerd en gemarkeerd stukje van het veld.

Clubmatch Roswinkel Ring

Bij shows worden de reuen en teefjes apart van elkaar gekeurd. Er wordt per klasse (leeftijdscategorie) gekeken hoe uw hond er uit ziet zowel in stand, stap en draf.

Standkeuring

Eerst is er de standkeuring. Je stelt de hond voor in stand, dit is een manier van staan waarbij de bouw van de hond wordt beoordeeld.
Ook worden de honden gemeten of ze voldoen aan de rasstandaard van de rasvereniging. Daarna volgt er een snelle draafronde Hierbij worden de bewegingen (gangwerk) beoordeeld. De Keurmeester maakt dan een eerste beoordeling.

Standfoto Duitseherder Clubmatch

Loopkeuring

Als de standkeuring bij alle honden die in die klasse zijn ingeschreven is gebeurd worden de honden opgeroepen voor de loopkeuring.
De plaats waar de hond loopt wordt bepaald in de volgorde zoals ze zijn aangemeld bij de Duitse Herder clubmatch. (catalogusvolgorde)

Tijdens dit lopen worden er bij de volwassen honden een schotproef gedaan. De honden mogen dan niet overdreven reageren zoals schrikken, blaffen of angstig gedrag vertonen.

lopen Duitse Herder Clubmatch

Daarna worden de honden nogmaals opgeroepen maar dan in de volgorde zoals de honden zijn beoordeeld tijdens de standkeuring.
De hond die tijdens de standkeuring het mooiste is beoordeeld loopt dan voorop de een na mooiste tweede enzovoort.

Tijdens de loopkeuring kan de keurmeester de honden onderling van plaats wisselen al naar gelang het lopen van de hond.
Het kan best zijn dat de hond die eerst het mooiste werd bevonden daarna niet meer als eerste loopt omdat een andere hond mooier loopt, betere conditie heeft of beter getraind is.

Uitslag Duitse Herder clubmatch

Wanneer de plaats van de hond bepaald is eindigt de loopkeuring en bespreekt de keurmeester met zijn collega’s waarom hij/zij de honden in deze volgorde heeft geplaatst.
Dan bespreekt de keurmeester meestal voor het publiek het resultaat.