Trainingsprogramma’s


De volgende trainingsprogramma’s kunt u bij onze kringgroep volgen:

 Het VZH – Examen

VZH staat voor Verkeers Zekere Hond. In het VZH – Examen moet de hond aantonen dat   hij in het alledaagse leven te vertrouwen, sociaal en gehoorzaam is. Het is   tevens de basis voor de VH (Verdedigings Hond),IGP (Internationale Prüfungs Ordnung) en   SpH (Speurhond) examens: zonder VZH geen VH / IGP /  of SpH.

Het VZH-programma bestaat uit gehoorzaamheidsoefeningen op het trainingsveld   (ook wel afdeling A genoemd) en een praktijkgedeelte op straat (afdeling B).

De   gehoorzaamheidsoefeningen bestaan uit: volgen aan de lijn, vrij volgen,   zitoefening, afleggen gecombineerd met voorroepen en afleggen met afleiding. In   het praktische gedeelte wordt vooral gelet hoe de hond reageert in   verkeerssituaties en op andere mensen en honden. Er wordt gekeken of de hond   ongevangen reageert op prikkels van buitenaf, te weten: gehoorzaamheid en gedrag   in het verkeer, gedrag in moeilijke verkeerssituaties, gedrag tegenover een   andere hond wanneer hij (aangelijnd) voor korte periode alleen gelaten wordt, en   gehoorzaamheidsoefeningen in het verkeer.

Het UV – Examen

Met de Uithoudings Vermogen (UV) proef toont een hond aan dat hij over de lichamelijke en   geestelijke eigenschappen (doorzettingsvermogen) bezit waarover een werkhond   voor de praktijk of voor de fokkerij van werkhonden moet bezitten.

Het Uithoudings Vermogen examen bestaat uit twee onderdelen: een loopoefening   en een korte gehoorzaamheidsoefening. Het lopen bestaat uit 20 km, af te leggen naast   de fiets in een tempo van 12 tot 15 km per uur. In deze rit zijn twee rustpauzes   opgenomen na 8 en na 7 km. De keurmeester houdt tijdens de proef nauwlettend in   de gaten of de honden niet oververmoeid raken. In de pauzes controleert hij de   hond op vermoeidheidsverschijnselen en op de conditie van de voetzolen. Na nog   een rustpauze moeten de geleiders zich opstellen met de hond aan de voet voor   het afleggen van de korte gehoorzaamheidsoefening. Deze oefening bestaat uit volgen   aan de voet (los of aan de lijn).

Op internet zijn verschillende trainingsschema’s te vinden (zoek op:   trainingsschema UV). Algemene richtlijnen zijn: begin pas na ongeveer de 10de levensmaand, bouw het langzaam en voorzichtig op, fiets niet bij temperaturen boven de 21 graden  en   fiets vlak voor het examen niet te lange afstanden.

Het IGP – Examen

Het IGP – Examen is opgebouwd uit drie los van elkaar staande onderdelen: speuren (afdeling A), Appèl (afdeling B) en pakwerk, (afdeling C).
Er zijn drie niveaus, die oplopen in moeilijkheidsgraad: niveau I, II en III. Het is ook mogelijk om op één of twee onderdelen deelcertificaten te behalen. Het IPO – Examen staat gelijk aan het VH- en SchH-examen.
Bij het speuren moet de hond laten zien dat hij een spoor kan uitwerken. Daarbij moet hij op het spoor achtergelaten voorwerpen met de geur van de spoorlegger aanwijzen of apporteren.

Het appèlgedeelte bevat algemene   gehoorzaamheidsoefeningen, waaronder los volgen in verschillende tempo’s, staan,   zitten en afgaan (liggen), al dan niet met komen op bevel, vooruit sturen en apporteren   met terugkomen, ook over hindernissen (haag en klimschutting), afleggen met   afleiding

Het pakwerk omvat het opsporen (revieren), aanblaffen en stellen van   de ‘boef’ (pakwerker), het begeleiden van lopend verplaatsen van de pakwerker,   met ingrijpen als die probeert te ontsnappen. Daarbij wordt ook de moed van de   hond op de proef gesteld, als de pakwerker naar hem dreigt en schreeuwt.

Het SpH – Examen 

De discipline Speurhond (SpH) gaat verder en is zwaarder dan het speuren in   de IPO-proef. Het     SpH – Examen kent twee niveaus: niveau I en II. De hond moet   een lang, ongeveer drie uur oud, spoor uitwerken met diverse hoeken en meerdere   voorwerpen die de hond moet aanwijzen of apporteren, en een verleidingsspoor   negeren.

Ringtraining

Ringtraining betekend kortweg het leren voorbrengen (showen) van de hond. Dit geldt voor clubmatches, kampioensclubmatches etc.

_1 DSC1755 oesca